Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Vaksinasjon

INFLUENSAVAKSINERING.

Vi anbefaler influensavaksinering for utsatte pasientgrupper. Disse er:

Alle fra og med fylte 65 år

Beboere i omsorgsbolig og sykehjem

Barn og voksne med:

Graviditet:

Du må ikke være forkjølet eller i ferd med å bli syk og du må tåle egg. Vaksinasjon foregår fra begynnelsen av oktober og utover så lenge lageret rekker. Vi pleier å sette opp ettermiddags-/kveldstimer. Se egen info når sesongen nærmer seg.

Du må sitte her 20 min etter vaksinering.

 

REISEVAKSINERING.

Dette er et krevende felt som vi ikke er spesialister på. Dermed må vi henvise til spesialleger som driver med dette. Se under "lenker".

Det vi av og til hjelper til med, er hepatitt A (og eventuelt hepatitt B) vaksinering hvor dette er eneste anbefaling om vaksinering forut for reise eller ungdom som skal oppholde seg et utvekslingsår i USA.

 

VAKSINE MOT FLÅTT-BÅREN HJERNEBETENNELSE

Dette er en virusinfeksjon og en helt annen sykdom enn borreliose (som er en bakterieinfeksjon). De som oppholder seg mye i områder med mye av denne flått-bårne virushjernebetennelsen, bør vaksinere seg. Dette kan vi være behjelpelig med.

Vaksinen mot skogflåttencefalitt (TBE-vaksinen) har en beskyttelseseffekt på om lag 95 % mot skogflåttencefalitt etter fullført grunnvaksinasjon (3 doser). Vaksinen settes med sprøyte i overarmen og kan gis til personer over 1 år. Grunnvaksinasjon består av 2 doser med 1 - 3 måneders intervall. Intervallet mellom 1. og 2. dose kan reduseres til 14 dager hvis det er behov for rask beskyt­telse. Tredje dose gis etter 5 - 12 måneder (før neste sesong). Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en oppfriskningsdose med TBE-vaksine etter 3 år og deretter hvert 3-5. år. Generelt bør intervallet for boosterdose ikke overstige 3 år for personer eldre enn 60 år.

NB: Vaksinen har ingen virkning på bakteriesykdommen Lyme borreliose som også overføres ved flåttbitt. 

TBE-vaksine bør vurderes gitt til personer som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått. De nye anbefalingene omfatter kommunene:

Aust-Agder: Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand.

Vest-Agder: Kristiansand, Søgne, Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Flekkefjord

Telemark: Kragerø, Bamble, Porsgrunn

Vestfold: Larvik

Det er de siste årene også blitt registrert skogflåttencefalitt i Fjällbacka og Grebbestadområdet i Båhuslän i Sverige. Svenske helsemyndigheter anbefaler at personer som bor fast eller om sommeren eller som ferdes mye i skog og mark i disse områdene tilbys vaksine.

 

VAKSINE MOT SMITTSOM HJERNEHINNEBETENNELSE ("RUSSE-VAKSINEN").

Denne vaksinen gis som et tilbud gjennom skolehelsetjenesten. Får du av forskjellige grunner ikke denne med deg, kan vi hjelpe til med denne vaksinen også.

Se Folkehelsa sine hjemmesider (fhi.no), men det kan kort resymeres:

"En kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn gjør at ungdom som deltar i russefeiring kan være mer mottaklige for smitte med meningokokkbakterien enn ellers og ha større risiko for å utvikle alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom som skal delta i russefeiring til våren vurderer å vaksinere seg med meningokokk A+C+W135+Y-konjugatvaksine (Menveo®)."

Vi kan også tilby å sette vaksinen her, MEN vi må først skrive ut resept til deg og du må kjøpe vaksinen selv - du må så få en time og ta med vaksinen til den timen og du får den satt her

 

VAKSINE MOT LIVMORHALSKREFT.

Denne vaksinen tilbys alle jenter nå i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, men om du var for gammel til å få tilbudet, kan vi også hjelpe til med denne vaksinen. 

 

DET NASJONALE VAKSINASJONSPROGRAMMET.

Alder

Vaksinasjon mot

6 uker

Rotavirussykdom

3 måneder

Rotavirussykdom

Difteri, tetanus, kikhoste, poliomyelitt, Haemophilus influenzae-type B- og hepatitt B-infeksjon (DTP-IPV-Hib-Hep B)

Pneumokokksykdom (PKV)

5 måneder

DTP-IPV-Hib-Hep B og PKV

12 måneder

DTP-IPV-Hib-Hep B og PKV

15 måneder

Meslinger, kusma, røde hunder (MMR)

 2. trinn (ca. 7 år)

DTP-IPV

6. trinn (ca. 11 år)

MMR

7. trinn (ca. 12 år), jenter

Humant papillomavirus (HPV),  2 doser

10. trinn (ca. 15 år)

dTP-IPV

Barn med foreldre fra høyendemiske land

Tuberkulose (BCG)*